Laskujen perintä

Laskujen perintä on operaatio johon joudutaan, jos laskuja ei suoriteta ajoillaan kehotuksista huolimatta. Yritykselle laskujen maksamatta jättäminen on toki paha ongelma, sillä sen seurauksena joudutaan tekemään laskujen eli saatavien perintä.

Maksumuistutukset

Jos laskua ei makseta eräpäivään mennessä, lähetetään laskutettavalle maksumuistutukset saatavasta. Maksumuistutus on tyypillisesti itse laskuttajan tai laskuttajan yhteistyökumppanin lähettämä. Jos maksumuistutukset eivät auta, vaan lasku on yhä maksamatta, voidaan saatavat siirtää perintään.

Laskujen perintää tekevät perintätoimistot

Laskujen perintä yleensä pääsääntöisesti aina hoidetaan ammattilaisen voimin eli perintätoimisto hoitaa sen. Suomessa on lukuisia perintätoimistoja. Ne lähettävät velalliselle maksuvaatimuksen. Yleensä tämän lisäksi perintätoimisto on yhteydessä velalliseen ja muistuttaa velallista saatavasta, jotta asia saataisiin mahdollisimman nopeasti pois päiväjärjestyksestä.

Mikäli velallinen ei suorita maksua maksuvaatimuksesta ja puhelimise tehdystä yhteydenotosta huolimatta, siirrytään oikeudelliseen perintään.

Mitä on oikeudellinen perintä?

Operaatio nimeltä oikeudellinen laskujen perintä tai oikeudellinen perintä tehdään, kun laskun maksaja ei maksa laskua vapaaehtoisesti. Pienien laskujen kohdalla oikeudellista perintää käytetään harvemmin, koska se ei ole rahallisesti kovinkaan järkevää. Tulee tosin huomioida, että useat laskut on laissa säädetty lailla suoraan ulosottokelposiksi.

Oikeudellisen perinnän kautta mikä vaan velka tai lasku voidaan muuttuu ulosottokelpoiseksi

Oikeudellinen perintä mahdollistaa minkä vaan laskun tai velan muuttamisen ulosottokelpoiseksi. Se ja ulosotto aiheuttavat merkkittäviä kuluja ja ne aiheuttavat velalliselle lisäkuluja. Laskun maksaminen ajoissa tai ainakin viimeistään ennen sen perintään siirtymistä, onkin aina ehdottomasti velallisella paras ja halvin vaihtoehto.